Life about the little girl, who the bride to-be want make her wedding diaries comes true...

Nurulsigim & Kamaruzaman



my endless love..

DIY project

Salam,
Hi my followers…yang saya sygi…muah!

11.51pm, sekejap lg 1 Julai 2010…sudah masuk 25hari saya dh bergelar sebagai isteri..alhamdullilah, sy mampu mengeposkan sesuatu isi di dalam entry kali ni..sebenarnya, ade 4 entry yang perlu sy abes utk postkan..tp malangnya..masih bertangguh2 nampaknya…
Maaf sy bukan sengaja tp..minggu berpratikum dah mula, untuk sy menggunakan internet masa amat terhad..sepjg minggu ROS ni pun, ade 2-3 kali masuk kelas relief,ade program hari terbukaparents amek report card..ini pun dh membataskan sy utk menggunakan tenet apatah lagi minggu depan sy dh mula mengajar..sy harap kwn2 blog paham la yea..tugas dan tanggungjawab sebagai cikgu bukan semudah yang kita sangka kan selama ini…skrg sy dh dpt rasa tugas sebagai guru bukan sekadar mengajar tp mendidik…insyAllah J
Serba sikit gmbr2 yang sy dpt kumpul dr koleksi simpanan sy dan kwn2 yg hadir utk majlsi 5 dan 6 jun ..dh pun sy upload dlm fb..klu dlm blog ni kurang ngk gmbr..cik2,pn2,tn2 semua leh tgk kat fb photo album sy yea..alhamdullilah satu photo album khas utk prewedding utk diy project sy sempat sy upload…gmbr2 dr simpanan koleksi sy sepjg proses pembikinannya..hehe..tak boleh blah ayat aku…haha..
Entry ni mmg khas utk kalian…sekadar utk sy berkongsi ilmu dan idea dgn kalian….sebelum sy post upload gmbr kat fb pun mmg hajat di hati sy nak buat entry khas utk DIY Project sy ni..almaklum je lah yea,seperti tajuk di atas…dan merujuk tajuk di atas, sy dengan berbesar hati utk exposes kan ape yg telah sy buat spjg bulan 5 ari tu..tidaklah se’grand’ yg disangkakan oleh kalian…tp sy rase puas dpt buat project ni khas utk majlis perkahwinan kami…RASA PUAS GILA…mcm org gian la pulak kan…hahah. Sy sebenarnya malu utk exposes kan…yelah, apa aje je yg aku buat ni..takut org ckp..alah,mende tu je ke???…idokle cantek beno..biase2 je ni buek nyee..tp sy buang jauh2…yg pasti apa yg sy buat ni adalah idea dan research sy spjg sy bergelar bakal raja sehari dulu…hehe..
So, alhamdullilah..komen2 dr rakan2 di fb…terima kasih sy ucapkan J buat rakan blog Farah Fatihah dan semuaaaaa rakan blogggg presenttttttttt… OUR DIY PROJECT PRE WEDDING : 5 & 6 June 2010

ini adalah percubaan sy yg pertama : tak berapa memuaskan hiasannya :-(

akhirnya, ini lah hasilnya..lain kan dr yg first td... :-)
in front..

dan belakangnya..sy design TQ Tag mcm ni..

The centerpiece
 Ok, brg yg sy guna ialah glass comel yang berharga : rm2 sebiji sbb murah beli kat kedai RM2
Bunga hias kecil siap,(depends on u…nak hias mcm mane ye)
Reben, gun glue,span bunga akan disumbatkan dlm glass bersama tissue paper( sumbat je bg tak nmpk hodoh sgt color span bunga tu..hehe)
Atas span tu akan dihias dgn crepe paper yg sy bentukkan bunga..(sy hentam buat je,lipat paper tu berlapis2 bg tebal, draw bentuk bulat, cut n tebuk tengah, mati kan ikat dgn dawai bunga yg halus..n cucuk di tengah2 span bunga td….
Lidi cucuk bunga telur sy gunakan  utk lekatkan gmbr dan TQ tag..(gmbr kami mase pre wedding & sy design TQ Tag utk tmpl belakang gmbr..) terpulang kat korang nak design TQ tag tu..lekat guna double sided di tgh2 lidi tersebut..
Okeh….dah siappp..mudah kan?? 
Gud Luck dear!!

Utk proses printing sy guna khidmat kat bndr muar..murah gile sekeping  A4 hanya 2rm dan bunting rm 30 sahaja, utk proses anta2 printing ni, aku bg keje ni kat adek perempuan aku …gmbr2 yg sy cuci dekat 50rm jgk la…huhu..after % sbb masuk ahli..hehe..dpt la sikit untung..huhu..gmbr2 aku edit sendiri dan design bunting dan signage dan utk guestbook pun aku design sendiri..semua design dlm adobe illus..


Bunting
Ok, jom cerita pasal bunting ni design..berkali2 tukar design…tiba last minit..kene jgk bagi setel …aku design je simple gile…ni sbb malas nak crop gmbr…malas gile..ponek..huhu last2 ni je la design nya…meletops uolss..aku letak url blogspot tuuu…..well, blog je la tmpt aku berkarya…hehe

 Bahagian depan guestbook , sy hanya beli kain satin lebihan yang dijual dengan harga rm2 je..
kemudian sy hiaskan dengan reben satin.
cover buku ni jgk sy potong mounting board ukur saiz paper yg sy beli.

kemudian, sy design tag (spt gmbr diatas) dengan mengikut tema color kami.
since 2003-2010

pas tu, sy tebuk paper2 ni..yg paling menyakitkan jari2jemariku..time nak tebuk hard cover yg depan tu...makk aaii..dgn penuh tekad dan sabar..
di muka surat pertama, tag yg sy design, berdasarkan ayat 
Tercipta engkau dari rusuk lelaki
Bukan dari kaki untuk dialasi
Bukan dari kepala untuk dijunjung
Tapi dekat di bahu untuk dilindungi
Dekat jua di hati utk dikasihi

lekatkan gmbr pre weeding saiz 5R, sy beli mende2 lekat tu..

frame2 ni sy beli dengan harga rm2 sebuah
sy lekatkan A3 poster di atas mounting board sahaja
sy gunakan table yg antik..


Guestbook & Table Guestbook


Veil yang sy gunakan ni sebenar2nya mmg dari lebihan kain chiffon dress nikah sy..
sy meminta tolong adek angkt sy untuk mengukur labuh yang sy inginkan..
tandakan, kemudian..ambik getah ikat (tau kan?) ujung kain belah bwh veil..
kemudian gunting dgn menggunakan gunting yg tajam...
kwn2, anda semua kene yakin yea...jgn teragak2 tau
kemudian anta terus g jahit tepi ikut color yg anda mahukan..



nmpk tak ianya berombak2? sbb hasil dr ikat pakai getah tu la..lepas jahit tepi nmpk lg kemas :-)

Veil

Latar Meja Beradab
?

Cost utk cat perabot & bilik
?

Cost souvenirs ( paper bag)
?

Bunga telur
?



Nak selit sikit story ttg dress flower girl yang kami tempah khas untuk anak buah abg dan kek & coklat yang kami tempah dr Pn Olin :-)
?

to be continue..utk part 2 untuk cerita2 ini selanjutnya...




Cinta Untuk setiap hari bukan Selamanya...

www.tips-fb.com
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

7 sharing & caring:

sue PINK said...

thanks! bg share idea ni...suke sgt!

farahfatihah said...

atie!!!! akhirnya u came out with that centrepiece heheeh fara mmg tggu tau hahaha thanks lagi sekali yer..now dah dapt idea mcm ne nak buat..=)

Zahra Ashiqin said...

sue, welcome! tak elok kan kedekut ilmu...

farah, sory tau if lmbt..sgt2 minta maaf..ni br came out..type mlm td,smbung td br siap..ehehe..

welcome..gud luck dear! mesti lg cantekk dr idea atie tau!jgn lupe kad kawen utk sy..poskan..hehe

kay kamal said...

hoih padat benar berpinar mmbacenye.. me likes ur guestbook and the centrpiece tp my mom kata jgn ngade nk spend kat cntrepieces lagi T.T...so, terbatal le hasrat

amElyn said...

oh dear!!!
sonoknyaaa semua u DIY!!!
santek lak tuh..congrats dear!!
i nak DIY guessbook.doa2kanlah i berjaya!!! hihii.

Zahra Ashiqin said...

kay,betul ckp ur mom tu..kene ikut bajet..mom i pun bising...huhu..i buat jgk,ngade2 kan..huhu
padat gile kan..bg puas..utk br part 1..huhu

amelyn, thank u very much..i mmg suke meng DIY..insyAllah...semua org leh DIY..gud luck dear!

Zahra Ashiqin said...

thanks semua...bg semua bakal2 pengantin2...selamat berDIY yea...
terima kasih jgk komen2 yg ikhlas dr kalian...luv,atie.