Life about the little girl, who the bride to-be want make her wedding diaries comes true...

Nurulsigim & Kamaruzaman



my endless love..

DIY : Bilik Pengantin (Part 3)

Plan sudah berubah already, i got surprise from my aunty (Mak Ida)...thanks a lots! :-)
hehe, actually she bought me 'katil' suitable utk bakal pengantin mcm sy..hehe. Kayu yg berukir2 je kale coklat2 ala2 mcm ni kat bwh tu. Bilik pengantin kami pun dah tukar, yg ade kipas kat atas and then lantai jenis dr material mozek kayu.


Perabot meja solek dan side table masih kekal menjadi pilihanku yg terdahulu, just nak mengecat je semula. Dan curtain dan latar pun masih idea yg kekal still on research..payah tul nak fikir..huhu. bulan 12 la leh fikir kan...hehehe. di entri akan dtg, kite akan share ttg idea design curtain.


Gambar : 'Mr Goggle'

( bilik pengantin ku taklah seindah sebegini rupa,hanya ku terbayang2 katil yang indah ;-))

Panduan sebelum menghias bilik tidur pengantin

- Tentukan terlebih dulu warna tema bilik pengantin.
- Pilih konsep bersesuaian sama ada mahu nampak elegan, ringkas, kemas, selesa atau klasik.
- Pilih set bilik tidur yang bertepatan dengan tema. Pilihan ini penting sebelum memberi fokus pada hiasan langsir, latar belakang kelambu hiasan katik dan permaidani serta cadar.

Panduan menyiapkan bilik pengantin

- Pilih cadar katil dari warna putih atau 'pastel'. Elakkan dari memilih cadar bercorak besar kerana ia boleh menyebabkan bilik nampak kecil dan sempit.
- Elakkan dari meletakkan hantaran di atas katil bertilam spring kerana ia boleh menyebabkan dulang hantaran tidak stabil dan jatuh. Sediakan ruang bersebelahan katil untuk mempamerkan barang hantaran.
- Elak dari meletak jambangan bunga yang besar atas tilam. Lebih baik memilih jambangan bunga segar bersaiz kecil dengan kuantiti banyak supaya boleh diletakkan di tepi kiri kanan katil. Lebih manis gayanya.
- Hias bilik dengan wangian lembut. Selain nampak cantik, wangi berupaya memberi suasana romantik kepada bilik pengantin.
- Hias meja solek dengan barangan seperti botol haruman bersaiz kecil, kaki lilin, serta bekas potpouri.
- Tabur cebisan bunga mawar ke dalam bekas air bertakung untuk menambah suasana romantik di bilik pengantin.

sumber : http://www.mykahwin.com.my/


Cinta Untuk setiap hari bukan Selamanya...

www.tips-fb.com
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

4 sharing & caring:

Rosli Arof / Photografik said...

wah...kalolah bilik pengantin mcm gambar tu, mau melekat atas katil ni. alamat tak berbasuhlah periuk2 kat blkng umah nti :-p

NurulShigim said...

heheh, alamatnya mcm tu la..hahaha. ade ye kang kene baling periuk tu semua kat sy ;-)

xpe,xpe kite share idea ek..yela, awk dh nak kawen gak kan..

any ideas?

Rosli Arof / Photografik said...

kalo guna katil yg ada tiang ok tak? cantik woo....!
baru klasik...

NurulShigim said...

lg ok, actually i suke katil tiang, very english style and classic..Wow..tp tak dpt la nak realisasikan impian katil tuh...sedey :-(