Life about the little girl, who the bride to-be want make her wedding diaries comes true...

Nurulsigim & Kamaruzaman



my endless love..

Selangkah ke hadapan lagi.......

 'Alhamdullilah...'

Petang yang redup, setelah bumi ini disimbahi oleh hujan.
Di atas katilku yang empuk dan selesa,aku meletakkan babyku..
dan jari-jemariku mula menaip sesuatu untuk entry kali ini..

Hampir 3 hari aku tak menjengah blog aku ini, maaf ye kwn2, aku amat penat dan letih ..lg2 dalam keadaan diriku PMS..huhu

Jumaat 18 Dec 2009 : Lepas lunch hour dgn abg, aku plan mengajak die ke BatuPahat. Seperti yg korang tahu di entry ku yg lepas...aku mahu ke nagoya, utk beli kain langsir. Lepas abg dah cuci kete, aku ajak adik abg aku dgn adik perempuan aku , lebih kurang pukul 3ptg. Lebih kurang 1 jam perjalanan....
Sampai dan masuk je dlm Nagoya tu...aku dah mula la rambang mata...aku siap bawak cth kain ukuran langsir sbb nak tau knp...aku tak reti lah nak ckp mcm mane nak ukurannya....huhu..sengal kan..
Dekat 5 kali aku pusing2 dlm nagoya tu..agak memenatkan jgak..abg ttp cool...hehe.
Pilihan harga
RM 3.00 semeter (lining kosong)
RM 5.00 semeter (lining bunge2)
RM 5.00 semeter , RM 6.00 semeter, RM 7.00 semeter..dan hampir mencecah RM 20.00++
Dan pilihan aku, akhirnya ialah : RM 5.00 semeter, agak tebal jgak kainnya..puas hati dgn color gold dan coraknya bunge kecil untuk bilik pengantin yang mempunyai 3naco(tingkap). Aku cuma ckp dgn tukang potong kain tu, 3 tingkap tapi ikut ukuran yg aku nak serta lebihkan 6inci. Means, ianya akan dr syiling, tapi tak la smpi jejak ke syiling, * dpt bayangan x? Pintu bilik pengantin ukurannya standard.

Dan liningnya jugak adalah RM 5.00 semeter, color white untuk ukuran yang sama.
Totalnya = RM 95.00
untuk rel langsir ini aku akan beli rel yg ada relung2 tu..dah survey x smpi RM 100 pun, color white. dan skarf langsir ni aku nak beli jenis yg mcm cucuk sanggul tu...korang mesti tau..hehe..sory tak tau nk mention nama mende tu.skrg pun list untuk bilik pengantin cuma bantal tidur je...abg nak yg jenis kabu2 tu, sape leh buat ek?ade lg ke kabu2?huhu..aku nak beli yg kat akemi tu..tgh offer, die kate abg tak selesa dgn jenis bantal tu.
Aku dah hantar gi tempah langsir tu ke uma Kak Mah, akak ni mmg specialist jahit langsir...utk pelamin, mcm 2 jenis die tau, kita ckp je, die tau nak buat. Kami berdua rapat disbbkan family tunang aku mmg rapat dgn Kak Mah sejak mereka adik-beradik kecik lagi..once aku tanye, kak mah bape upah ni? dia senyum je...ish,kak mah ni, sy ttp akan byr sedikit upahnya walaupun kak mah tak nak.

Pagi Jumaat tu, aku dah siap2 iron baju kurung aku dgn baju melayu abg...rajin kan tunang , siap amek baju dia, bwk balik uma iron kan. Knp aku mengiron ni? Sebab esoknya kami berkursus kahwin kat Balai Masjid Jamek Sultan Ibrahim,Muar. 2 hari abg cuti berniaga, menghadirinya kerana tuntutan agama,bukan kerana terpaksa tapi kerana Allah SWT.

Alhamdullilah...Semua berjalan baik dan lancar.

19 Dec 2009 & 20 Dec 2009
8pg kami, termasuk adek perempuan aku ,Siti. mendaftar kan diri di sana.
Hujung tahun ini, ramai org berpusu2 mendaftar diri utk kursus. Kali ini hampir 200org hadiri kursus kawen. siap kene buat tmpt kursus lain. Semua takut kerana ada ura2 mengatakan kursus kawen akan diadakan 3 hari 2 mlm..sejak bertahun2 dulu dengar..tp tak jugak buat2. Disbbkan apa nak tau? Kebiasaan diakhir kursus kan ada borang penilaian, ada cadangan...ade pulak peserta ini mencadangkan perkara yg sebegitu.
Kursus ini pun yuran hampir RM120 seorang utk 2 hari tanpa bermalam. Inikan pula nak bermalam2, banyak duit?? Kos dan masa serta tempat sape nak tanggung? Kerajaan jgak subsidi ke? Perkara2 ini perlu ditelitikan dan difikirkan.

InsyAllah :-) Mas kahwin bg negeri johor juga akan dinaikkan, masih dalam pertimbangan. Dalam lebih kurang RM 200. Dan juga harga borang2 utk nikah pun akan naik disbbkan, borang-borang ini akan boleh diupload di nanti , beli secara manual pun boleh, klik je kan....senang, mudah dan selamat :-)

Setelah menghadiri kursus ini, sedikit byk dpt munasabahkan diri .kami dpt pengalaman,persediaan dan ilmu yg manfaat utk kehidupan yang akan datang. Gambaran untuk proses permohonan,Ujian saringan HIV , dan kebenaran kahwin. Remind 3 bulan seblum hari nikah, semua borang kena lengkap dan submit. Means kami akan uruskan pada bulan 3 nanti, insyAllah :-) Lupa plak, temuduga utk berkahwin, tips dah dpt..insyAllah, kami sudah bersedia.

' Selangkah ke hadapan lagi.........'

nota kaki : aku dah register untuk semester hadapan...yey, dah semester 7. Timetable pun dah ngk, monday smpi friday. nmpk full tp semua satu kelas. tak lah pagi sgt kelas :-) aku kehairanan, nape tak kuar lagi result exam? alamak, tiket bus..lum beli lagi..mcm x nak balik je aku ni..abg pulak yg tlg ingatkan...

Cinta Untuk setiap hari bukan Selamanya...

www.tips-fb.com
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

4 sharing & caring:

Siti Hajar said...

klu diaorg nak wat kusus kawen yg susah2 tu pun, tgu pas hajar dah g la..hehe..tp klu pk2 balik..memang x logik.. klu yg keje shift mcmane?x kan nak amik cuti keje lama2 kan?

murah btl eh total langsir tu..ni yg nak kena g nagoya jugak ni:)

NurulShigim said...

siti hajar: itulah, mcm2 perkara kene difikirkan semula, bukan semudah yg disangka kan..

nagoya mmg tmpt sesuai utk membeli kain langsir, kualiti dan harga berpatutan :-)

Cik Belle said...

hye NurulShigim, menarik betul harga kain kat nagoya tuh.. thanks ya buat review ttg ni. i linked u!

NurulShigim said...

hye cik belle :-) ok, i linked u too :-)