Life about the little girl, who the bride to-be want make her wedding diaries comes true...

Nurulsigim & Kamaruzaman



my endless love..

~DIY deco hantaran~


Salam...

Hi :-)

Nampaknya mlm ni sy rancak menaip di entry baru ni...

alhamdullilah..semuanya berjalan lancar..sudah tinggal 85% persiapan kawen sy....yg penting skrg, sy dh sedia saat2 akan bergelar seorang isteri...InsyAllah..

Kami akan dinikahkan pada pukul 11 pg..mmg jarang org nikah pg kan?.biase org nikah lepas asar xpun mlm..tah aku mcm tak berminat sgt waktu2 tu..mcm lmbt sgt......yeala tu cik sigim..heheh
Pagi2kan fresh...
Jadi aku planning..minggu ni aku kene settlekan semua keje..klu leh smpi 25hb ni...klu leh tak ade dh keje2 yg melecehkan aku....dh seminggu dh dkt harinya, tak mau jumpe abg....kami nak rest2 masing2 kat uma..yealah tu..leh percaya ke?
So mlm 4hb tu..aku nak tido la awal.....tak nak penat keesokkan harinya, sbb pg 5hb tu aku nak bangun awal..InsyAllah..nak susun dulang pahar hantaran tu kat ruang tamu, setup tmpt nak ltk brg2 hantaran tu..9-11 dulang..byk gile.....
Hal catering utk jamuan nikah aku settlekan...kak ida akan bwk makanan tu siap letak dlm set buffet yg akan aku sediakan.....air batu pun akan ditempah, pg tu lori altas akan anta 2 paket besar air batu ketul.
Brg2 utk masak, aku akan beli sendiri dan anta kat uma kak ida..insyAllah akan belanja pd 3hb nanti.
Mlm Jumaat tu bagi setup semua kat ruang tamu dgn bilik..baju nikah aku lum anta dry cleaning lg, insyAllah hari isnin ni..saing2 sekali dgn bj melayu yellowish abg. Aku lum bagi g baju nikah abg ,sampin dgn butang..nanti nextweek aku bg..dh siap dh dry cleaning..tak yah iron2 lg..

Mak andam akan smpi pg 5hb tu kan...so pagi2 aku bgn...siap2 mandi,solat subuh...dlm kul 8.30 pg aku dh kene get ready kene makeup2 dh..siap2 nak pakai tudung..mak andam anda kene tepat masanya...ceh,warning dulu..hukhuk...mati aku klu lmbt..klu aku sendiri je makeup pun dh masuk 1 jam stgh..apatah lg mak andam pro ni kan..hukhuk..aku dh mimpi ngeri dh..takutt..harap2 tidak la..we have the good relationships ok..yealah kan..majlis nikah pagi..org mmg payah nak bgn pagi2 ni...hukhuk..aku byr mahal noqs!jgn main2 ea...hukhuk

Untuk hari nikah ,aku tak bagi souvenirs ape2 lagi..cuma bunga telur je ,yg aku khas 2 pahar utk berinai kecil lepas batal air sembahyang..lepas jamuan, aku kene ade sorang girl yg handle bagi bunga telur tu..


Cerita ttg hantaran ni..ini mmg full diy dr aku sendiri......bajet rm200, siap bunga2 ,reben2 semua...
sebenarnya aku blur2 jgk nak deco hantaran ni, dh seacrh dh..study sikit2 kan...tp blur nak pilih bunga ape kat kedai..hahaha..berpeluh2 sakan aku dgn en tunang..pusing depan belakang.....bunga ape aku nak pakai ni...mula2 survey ngk2..aku dh nmpk alas brg color gold bentuk tiram..aku amek la 3kpg..sbb concept aku plate kan..sbb aku beli 5 je plate seramik tu..so selebihnya..guna la tiram gold tu..rm7.50 je.
pusing2..lagi..abg, tlg la syg...mcm mane ni..nk guna bunga ape?hukhuk..
mmg aku idamkan fresh flower..tp tak mampu la dear..xpela..kan ikut kemampuan..

tauke kedai tu laki tau...mmg cantek dia gubah bunga..bunga2 die cantek kat kedai tu..4 tangkai 10 je..klu beli brg2,mesti die bg %..byk baik..walaupun kite sekali baru dtg...tp aku dh biase gak dtg kedai die..akak abg pun selalu dtg situ..deret kedai die tu ade kedai melayu...payah nak bagi %, mcm mane melayu dan tlg melayu? hukhuk...
akhirnya..naseb baik kedai die tak ramai org..leh la die layan2 aku kan..siap ajar mcm mane nak gubah bunga tu...aku pilih lily dgn rose..cream white & coklat gold..sbb theme aku gold & pink utk nikah..aku guna reben gold & pink..berani punye combination...hukhuk..
1 hari siapkan template bunga..gubahan hantaran tu terhad je..sbb atas plate kan..xla rumit sgt..bubuh2 je..penat la jgk..nak memintal btg bunga...memintal reben..letak itu..letak ni...penat2..duduk je satu hari..ade 2 hari aku buat ni...sorang2...xde sape sudi menolong...hukhuk..

sirih junjung aku guna bunga plastik je.sirih je amek kat uma atuk...leceh kan aku je nanti pg2 nak gubah2 sirih junjung lg..klu dr mlm ok ke bunga hidup tu? itu yg aku musykil sikit..kang layu..dh tak cantek..baik guna bunga plastik..cucuk2 siap..letak je sirih junjung...aku malas nak fikir pagi2 nak sibuk2 lg..aku siapkan template utk sirih junjung..tinggal cucuk je..

buah epal merah aku pilih dgn anggur ? ok kan? coklat dgn kek pun dh siap deco dh ..pn onlyn siapkan...tinggal aku bubuh atas dulang hantaran je nanti.....ok yg lain? owh ya, cincin abg...jgn lupe ltk plak ya,hehehe...

so jom layan...hantaran abg dr aku...biase je gubahannya dr sorg aku yg amatur ;-)


ini utk kat hantaran aku...abg sila amek, syg dh siap2 custom made kan cek olok2 abg...hehehe

ini bakul buah abg...ini atas alas tiram tu..

ini atas plate seramik ...simple je dik..towel & toileteries abg,
die suke biru so..kene jgk la cr color biru bg matching


itu tiram tu...color gold.. deco bunga belah depan je..lengkung gitu ikut plate.
ini wallet & belt abg..


dr view depan...ini lum letak atas dulang pahar tu..sbb tu nmpk rendah..

atas plate..kasut casual abg..simple je ikat pakai reben..
hehehe

simbol agama islam...aku bagi rehal & al-quran terjemahan..
actually utk aku..tp aku switch kan...abg bg aku telengkung..aku bagi ni..

tggu bile dh atas dulang pahar nanti ye, aku dh siap kan alas dulang lining tu letak beads juntai.


so to be continue...



Cinta Untuk setiap hari bukan Selamanya...

www.tips-fb.com
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

8 sharing & caring:

my note said...

cantek....tersgt cantek...., nanti nk tgk lagi....

Zahra Ashiqin said...

my note,terima kasih! sy amatur je mengubah ni, guna kreativiti sikit je..okeh, nanti full complete, siap letka atas dulang pahar, i post entry baru k...:-)

ieja said...

rajinnya dia..cantik hantaran tu.. tahniah.. gud luck.. cepat post entry baru ye..:

Zahra Ashiqin said...

kak ieja, terima kasih :-) akak pun gudluck ea..insyAllah, klu ade free mase yg terlapang..i will post entry baru..tgguu..hehehe

ElyaElmo said...

DIY??? cantik sgttttt...
elya mmg sukee gubahan2 bunga for hantaran...
ade setgh org letak daun2 bnyk2...serabutt ..hu3

Zahra Ashiqin said...

elmo, a'ah..diy , xmampu la nak menempah memandangkan sy br abes belajar..huhu..naseb baik tgn ni dpt melembutkan jari jemari..alhamdullilah..berjaya nmpknya :-)
tuela, sy tak suke pki polistren..sy suke mend yg simple, bunga pun tak pki byk..daun2 tu lg meyerabutkan mata sy..hehehe
anyways, thanks elmo ;-)

sue said...

ii..sy baru terjah blog awk..waaa sgt cantik DIY awak..sume cantik!! awk beli plate utk deco brg hntrn kat ne ek shantek laa...

sue said...

ii..sy baru terjah blog awk..waaa sgt cantik DIY awak..sume cantik!! awk beli plate utk deco brg hntrn kat ne ek shantek laa...