Life about the little girl, who the bride to-be want make her wedding diaries comes true...

Nurulsigim & Kamaruzaman



my endless love..

Saya sihat ke?

Today class minor: Set & Props 8.00am
Aku bangun awal utk minum milo sebelum azan subuh berkumandang.
Aku berniat supaya hari ini aktiviti berjalan dgn lancar ..
Alhamdullilah, 2 hari aku berpuasa..
Seterusnya,aku melangkah dengan bumi yang basah tika subuh tadi..
Beriringan dengan 2 org kwn sekelas..

Tugasan 1 secara grouping telah diedarkan...
Masalah pertama : Aku mesti settlekan prob add-drop aku..setelah jumpe mentor,aku ke bangunan canselori utk ke bhgn akademik... *bla..bla..mengadu masalah yang aku hadapi.
Alhamdullilah..settle!
Aku melangkah ke Library Tuanku Bainun..mencari beberapa buah buku rujukan2 ilmiah.

Sms dari diana, die ajak aku utk buat pemeriksaan kesihatan. anjuran hosp. slim river dgn bank rakyat tg malim. aku dan diana pun mendaftar, aku dah pasti x akan leh derma darah disbbkan berat badan yg kurang. isi la kami borang : maklumat peribadi.

Pemeriksaan Klinikal
Berat : 36.4kg
Tinggi : 146cm
BMI : 17.2
Kurang dari tahap itu, kedudukan berat aku adalah KURANG BERAT BADAN.

Tekanan darah : 113/65mmHg
Blood Glucose : 4.9mmol/L - time puasa
3.5-6.0 - time x puasa
Jenis darah : darah O
Body Fat Percentage : 17.8% -LOW
Visceral Fat Level : 1 -NORMAL


Keseluruhan kesihatan aku dalam keadaan baik, cuma berat badan je la ade prob. mcm org tak cukup mkn. knp ek? adakah keadaan membuatkan aku x cukup berat badan? mungkin...stress ke kot study,jauh plak tu dr org2 tersyg..hehe. disbbkan body fat % aku low,aku dinasihatkan makan makanan berkadbohidrat spt nasi,roti,telur,dan bukan semestinya ayam/daging yg berlemak. xelok....elak2kan..nak mkn leh tp kene buat dulu semua2 lemak2 tu k. kolestrol dlm bdn pun normal. tekanan darah pun mantain.

Kesimpulannya,aku kene mkn2 byk2 sikit utk masa depan, supaya aku lebih kelihatan berisi,lg2 nk kawen ni, klu leh nak naik sikit je ,bagi cun pakai bj pengantin nanti..sedey :-( org lain nak turunkan berat bdn...aku pulak nak naikk berat badan.. lepas kawen klu tak naik gak, xtau la..if aku pregnant la, mesti aku kene marah dgn nurse sbb berat bdn tak naik2.kesian baby tu.....ke aku yg menangis2 berusaha nak naikkan berat bdn.

InsyAllah :-)



Cinta Untuk setiap hari bukan Selamanya...

www.tips-fb.com
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 sharing & caring:

nadeera said...

sihat tu..berat jer tak cukup..tekanan darah tinggi takder..diabetis takder..kira sihat la tu..jgn pikir2 sgt..nanti lagi tak lalu mkn.. :)

Nurul Shigim said...

nadeera, tuela..tahap kesihatan yg lain2 ok...cuma tak cukup mkn je. sy berusaha nak naikkan..kene sentiasa mkn je kot setiap mase..

tq ur support :-)