Life about the little girl, who the bride to-be want make her wedding diaries comes true...

Nurulsigim & Kamaruzaman



my endless love..

Moments of Bfeeding Part 2


 Sambungan daripada entry lepas moments of bfeeding.

Saya nak kongsikan tips dan ilmu yang saya amalkan,

Pertama, niat yang ditanamkan sejak mula2 kita nk preggy.
Kedua, doa yang berterusan dan melekatkan fikiran positif diminda kita.
Ketiga, pemilihan pemakanan yang berkhasiat dan berkualiti.
Keempat , memahami konsep penyusuan ibu ini.
Kelima, usaha tangga kejayaan!

Saya cerita cara pemakanan saya, orang mesti tak sangka, tubuh bdn sy yg kecil molek tapi KUAT MAKAN!...Hihi.

First saya cerita time saya mengandung, berat saya akan mencecah pd 50kg sahaja. Bb yang akan kus semangat deliver.hihi.alhamdullilah.
Kemudian,ketika berpantang saya mengamalkan makanan berpantang, tak usah sgt rijik berpantang tapi saya kenal pasti makanan apa yg perlu dielakkan.
Seperti biasa, jika di wad bersalin, nurse akan menasihati kita menyususkan anak kita seawal yg boleh sbb ape susu awal pertama tu yg berwarna kuning,bukan basi ye ibu2..tetapi susu tersebut mempunyai kolostrum yang tinggi.

Kebiasaan diward susu tak la produce byk sangat, dan saya mmg x sabar nak balik rumah. Yang paling lama di ward tahun lepas 2015,3hari.... tak selesa sbb klu dirumah en suami byk membantu saya dlm pantang.

Selepas kes ceaser anak 3, saya agak putus asa dan saya rasa tak mampu bagi yang terbaik utk produce bb susu ibu.
Agak meronta jiwa ...seminggu saya kene diberi injection setiap pg dan ptg. Bisa di tmpt ceaser tu membataskan pergerakan saya dan sy hampir bentan. Tetibe rase sejuk dan mengigil...cpt2 mkn ubt..pki tebal baju dan berselimut.
Pergerakan saya agak terbatas, smpi perlu.ke.bilik air pun en suami yang tolong semuanya. Nak bangun lagi la.... saya taha air mata....tahan semahu2nya..tetapi ttp jatuh sebab terharu en suami tak penah mengeluh spjg saya dalam pantang bukan anak ke 3..anak 1 dan dan anak 2..die sangat caring ke atas saya dan anak2.
Tak elok kan nanges dlm pantang...sy bukan meroyan tapi saya kesal sbb pengalaman saya bersalin normal ,sy dpt bergerak normal walaupun tersipu2..

Jiwa kembali.normal....bila dh urut hari ke 4...urut kecuali ditmpt ceaser..dan paling penting urut sekitar breast kita sbb akn membengkak...spjg 7hari urut,basah2 lencun kain batik aku pki. Hihi

Makanan yg biase sy amalkan dlm pantang, nasi panas, ikan bilik msk asam jawa/goreng lada hitam,ikan guan yg dimsk sup..kepala aku x nk tgk...hihi. atau msk asam jawa. Masak singang.
Bubur pun sy mkn... ayam sy mkn sikit2 takut alergi. Kadang2 sup.
Sayur..sayur bayam sayur sawi. Selain sayur tu mmg xde.. sbb fav sy mmg sayur bayam.

Alhamdullilah,pengambilan air kosong yg konsisten...mmg kerap haus.
Untuk lancar penghadaman nk buang air besar sy mkn juga buah. Epal dan oren.
Buah prun pisang.

Alhamdullilah  dlm tempoh itu jgk saya dah amalkan mkn kapsul dr produk leesa formula...mmg sy sgt serasi sejak ank pertama. Bukan jamu ye. 2 botol sy beli loose pack.
Bengkung jgn berangan la nk pki... ceaser kan..smpi skrg aku x berani nk pki. Kesan ade klu x pki perut mengelebeh/buncit...so sy hanya sapu cream mustajab atau nk mahal sikit larome.

Dan sy x pernah tinggalkan jus bidadari sy yg mempunyai estrak kurma dan rasena sedap satu sudu besar  pg dan mlm.

Susu melimpah ruah dan sy menyusun semula dan memgenal pasti waktu yg sesusi untuk bersedia mengumpul ebm.

Jadual sesi pam ketika tempoh berpantang:

Selepas bfast , 1jam selepas  - double pump sesi1
Selepas lunch,1jam selepas
Selepas minum petang 3petang,1jam
Selepas mkn mlm 7mlm,1jam
Selepas supper mlm

Kebiasaannya sy akn pam jam 4-5pagi.

Selepas 2minggu sy suke mkn makanan yg panas..seperti sup tomyam utk hangatkan bdn..biasenya dlmnya hanya  daging dan sayur SAHAJA.
Tengoklah hasil  susu nnti...wow!


Penyusunan ebm juga memain peranan, beljar dan terus belajar....pam mak pun smpi dah surrender nak pam skrg....alhamdullilah,sehingga hari ni pump breast masih digunakan walaupun terberhenti benti....sape nk sponsor i ni...plzz...haha.



Cinta Untuk setiap hari bukan Selamanya...

www.tips-fb.com
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

1 sharing & caring:

JUNAIDI said...

Syukur alhamdulillah saya ucapkan kepada ALLAH karna atas kehendaknya melalui MBAH RAWA GUMPALA saya sekaran sudah bisa buka toko sendiri dan bahkan saya berencana ingin membangun hotel dan itu semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya tidak pernah menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini,atas bantuan MBAH RAWA GUMPALA yang telah memberikan nomor selama 3x putaran dan alhamdulillah itu semuanya tembus bahkan beliau juga membantu saya dengan dana ghaib dan itu juga benar benar terbukti,MBAH RAWA GUMPALA juga menawarkan minyak penarik kepada saya dan katanya minyak ini bisa digunakan untuk berbagai jenis keperluan dan baru kali ini saya temukan paranormal yang bisa dipercaya,,bagi teman teman yang ingin dibantu untuk dikasi nomor yang benar benar terbukti tembus atau dana ghaib dan kepengen ingin membeli minyak penarik silahkan hubungi MBAH RAWA GUMPALA di 085316106111 ini benar benar terbukti nyata karna saya sendiri yang sudah membuktikannya.BUKA BLO DANA GHAIB MBAH RAWA GUMPALA